LIVOV: Významné lesnícke miesto bude niesť meno profesora J. Komárka

22.08.2012 Bardejov

Livov 22. augusta (TASR) - Významné lesnícke miesto venované pamiatke českého vedca, profesora Juliusa Komárka, uvedú do života Lesy SR pri obci Livov v Bardejovskom okrese vo štvrtok 23. augusta. Stane sa ním lesnícka chata, v ktorej spomínaná osobnosť v minulosti často prebývala.
Komárek sa narodil pred 120 rokmi v českej obci Železná Ruda. "Bol to významný profesor zoológie Karlovej univerzity v Prahe, entomológ, odborník a praktik v ochrane lesa a v poľovníctve. Mal hlavnú zásluhu na založení Výskumného ústavu pre ochranu lesa v Prahe, bol jeho prvým riaditeľom," uviedol na margo spomínanej osobnosti hovorca štátneho podniku Lesy SR Vlastimil Rezek.
Ako dodal, Komárek sa počas svojho života zároveň intenzívne zaoberal otázkami biológie hmyzích škodcov. "K jeho významným počinom patrí úsilie o záchranu veľkých karpatských cicavcov a bol aj jedným z iniciátorov zriadenia veľkých národných parkov vo Vysokých Tatrách a na Šumave," doplnil Rezek.
Dielo profesora Komárka zahrňuje vedecké práce z oblasti zoológie, entomológie, lesníctva, poľovníctva, rybárstva, ochrany prírody, ale aj medicíny. Napísal zároveň niekoľko populárnych kníh ako napríklad Neznáma tvář Prahy, Kapitolky o zvířatech či Lovy v Karpatech.
Štvrtkové otváranie Významného lesníckeho miesta pri Livove bude spojené s krstom knihy Marcela Lehotského s názvom Profesor Július Komárek a Lovy v Karpatoch takmer po sto rokoch, ako aj s odborným seminárom venovaným tejto osobnosti za účasti českých a poľských odborníkov z oblasti lesníctva a poľovníctva.
 

Vyberte región